Wie zijn toch die mensen aan wie Tools To Work haar tools toevertrouwt?
Het is heet in Ahero. Ook als je niets doet, loopt het zweet langs je rug. Maar toch wordt hier hard gewerkt. Buiten op de timmerwerkplaats wordt hout geschaafd en midden op het terrein werken mannen aan de bamboepalen voor het geweldige gemeenschapscentrum. Binnen, in de klaslokalen, zijn de cursisten actief. En ondertussen kookt de kok in de hitte de lunch voor het personeel.
Op een mooi groot terrein niet ver van Kisumu in Kenia is in drie jaar iets moois ontstaan. Onder de naam SRI (Sustainable Rural Initiatives) zetten Professor Jowi en zijn vrouw Verah zich hier, samen met vele betrokkenen, in voor een betere kwaliteit van leven voor iedereen in de regio. Dit doen ze door de gemeenschap te versterken en doelgericht te werken aan een betere toekomst voor kwetsbare en kansarme jongeren.
Zo worden er op dit mooie terrein, naast het bewerken van het land en het afbouwen van het gemeenschapscentrum, korte en langere vakopleidingen aangeboden. Jongeren kunnen kiezen voor een gecertificeerde computertraining, een erkende timmeropleiding of een landelijk erkende opleiding kleding maken. Met daarbij lessen in ondernemerschap. In hun programma Youth in Action is aandacht voor sport en beweging.
Het gemeenschapscentrum geeft gelegenheid tot ontmoeten, maar ook het geven van voorlichting over bijvoorbeeld gezondheidszorg en het draaien van (vrouwen)groepen rond verschillende thema’s. Ook is er een bibliotheek in opbouw. Jowi, Verah en het team stellen het centrum ook graag ter beschikking voor initiatieven van buurtbewoners.
Tools To Work
Florence is sinds anderhalf jaar de lerares bij de opleiding kleding maken. “Hiervoor werkte ik bij een groot theebedrijf in de stad Kericho, hier niet ver vandaan”, vertelt ze. “Die regio staat bekend om haar theeplantages. Ik maakte daar bedrijfskleding: overalls en stofjassen. Naast alle diploma’s voor kleermaker heb ik ook het certificaat voor leraar gehaald. Deze baan is veel mooier en past goed bij mij”, zegt ze met een glimlach op haar gezicht.
Florence zit achter de naaimachine, beantwoordt vragen van cursisten, laat hen zien hoe het moet en zet hen dan weer aan het werk achter de naaimachines van Tools To Work. En met stof van Tools To Work! “De container was helemaal opgevuld met stoffen”, zegt Florence blij.
“Zo geweldig. We hebben hier heel lang plezier van. En we kunnen het goed gebruiken, want de cursus bestaat namelijk voor 80% uit praktijk en voor 20% uit theorie. Het totale traject bestaat uit drie modules van drie maanden. Iedere drie maanden is er een examen. Als je dat gehaald hebt, kun je weer verder”, legt ze uit. Module 1 is schooluniformen maken, module 2 is jurken ontwerpen en maken en module 3 is maatpakken naaien.
Dromen verwezenlijken
Jowi en Verah weten uit eigen ervaring het belang van onderwijs. Het heeft hen zo ver gebracht en zo veel gegeven. Dit gunnen ze anderen ook. Dat blijkt onder andere uit hun high potential programma waarin ze op dit moment vijftien leerlingen sponsoren. “Kinderen die kwetsbaar zijn, zonder ouders opgroeien of om een andere reden steun nodig hebben”, legt Verah uit. “Zij krijgen via SRI de kans op een vervolgopleiding om zo hun dromen te verwezenlijken”, zegt ze enthousiast. “Tegelijkertijd bieden we hen psychosociale begeleiding door middel van mentorschap en counseling. De leerlingen in dit programma zijn door onszelf geselecteerd op hun leervermogen en motivatie.”
Voor dit initiatief is geld nodig! En dus organiseert Verah, samen met de medewerkers, vol overtuiging een groots evenement om binnen de gemeenschap fondsen te werven. Ja, Verah bruist. Haar man woont en werkt sinds enkele maanden in Tanzania en dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor het dagelijks reilen en zeilen van het gezin en het project bij haar ligt. Vanuit haar woonplaats Eldoret reist ze een aantal keren per week naar het SRI in Okana village in de regio Ahero of ze blijft slapen in hun huis op het SRI-terrein.
Verah vertrekt vandaag al vroeg. Eerst koopt ze op de markt veel fruit, om dit later langs te brengen bij haar moeder en bij Jowi’s moeder. Ze wonen allebei niet ver van het project. Dan gaat ze langs de bank voor de nodige cash en tankt ze nog benzine. De autorit duurt zeker anderhalf uur en als ze onderweg mooie mais ziet, komt ook die bij het fruit in de achterbak. Eenmaal aangekomen bij SRI is er een vrolijk woordje en een praatje voor elk van de zeven stafleden, maar dan moet er gewerkt worden. Ze loopt enthousiast over het terrein en heeft ogenschijnlijk helemaal geen last van die hitte.
Verah overlegt met George, de logistieke man, Paul de ict-docent en de verantwoordelijke voor de communicatie en natuurlijk met Archilles Nyakwaka. Hij is sinds kort de programmamanager bij SRI. “We zijn heel blij met hem”, zegt Verah. “Hij is precies wie we nodig hebben.”
Zelfvoorzienend
“Het is de bedoeling dat SRI op den duur zelfvoorzienend gaat worden”, zegt Verah. “Maar zo ver is het nog niet. Nu investeren we veel. Samen met sponsoren hoor, zowel in Kenia als daarbuiten. Er komt vooral veel support vanuit Nederland. Mijn man Jowi heeft onder andere in Nederland gestudeerd en zijn netwerk is daar groot. Zonder die Nederlandse hulp waren we nog lang niet zo ver.
Ons prachtige en unieke centrum is bijvoorbeeld ontworpen en mede gebouwd door Delftse studenten. De namen van de sponsoren staan hier in de muren gebeiteld.”
De andere kant
“De mensen die SRI steunen, komen vanzelfsprekend regelmatig op bezoek en dat is belangrijk en goed”, zegt ze. “Maar het heeft ook een andere kant. Want we merken dat de mensen in de omgeving hierdoor een verkeerd beeld krijgen. Ze denken dat er veel geld is bij SRI en dat dit project niet voor hen bedoeld is. Dit belemmert hen om te komen en om zelf financieel bij te dragen.”
Containers
Veel gereedschap op dit terrein komt van Tools To Work, inclusief drie containers. Eén container is een keurige opslagplaats voor alle gereedschap en wordt deskundig beheerd door George. De andere twee containers zijn creatief omgebouwd tot gastenverblijf.
Plannen
“We gaan veel nieuwe dingen opstarten,” zegt Verah ambitieus, “zodat SRI zich in de toekomst zelf gaat bedruipen. Zo willen we een bakkerij beginnen en catering gaan verzorgen. En we gaan een heel goed timmerbedrijf worden. Onze ruimtes worden verhuurd voor vergaderingen en andere bijeenkomsten, en door het land goed te bewerken, gaan we groenten, fruit en planten verkopen en mensen daarbij voorlichting geven. En we houden hier natuurlijk ook kippen en verkopen die hier in de buurt. En ga zo maar door. Het kan mij niet snel genoeg gaan”, zegt ze lachend. Het is jammer dat Professor Jowi door zijn werk deze periode minder bij SRI aanwezig kan zijn, maar gelukkig bruist Verah voor twee.
Wies Kalsbeek – in opdracht van Tools To Work