Het was hard werken in de hitte maar de mannen deden het graag. Vele emmers water zijn in een gestroomlijnde rij doorgegeven. De betonmolen was razend druk. Er zijn zoveel stenen gesjouwd en palen geplaatst. ‘En alles is hier handwerk’ vertelt aannemer Abdiaziz Said. We hebben hier in Somalië natuurlijk wel gereedschap maar nauwelijks machines.’ Abdiaziz volgde zijn technische studie aan de Universiteit van Leuven en weet precies wat hij moet missen. ‘Maar de grootste uitdaging is niet het ontbreken van materiaal, hoe lastig dit ook is. Vooral het ontbreken van vakkennis, van opgeleide technici, kost tijd en geld’, vertelt hij. ‘Daarbij moeten we veel van ons materiaal over de grens halen. Toch is het ons gelukt hier een prachtig gebouw neer te zetten’, zegt Abdiaziz.
Wij blijven hier
Het initiatief voor de bouw aan het eerste echte jongerencentrum in Somalië komt van Abdisalam Ali. Als bestuurslid van Kaalo Nederland is hij al ruim twintig jaar actief voor zijn geboortestreek. Als Somalische Nederlander én econoom wil hij jongeren daar toekomstperspectief bieden. ‘Ik wil de jongeren behoeden voor de gevaarlijke reis naar Europa en hen weerhouden zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen. Daarom investeerde ik al mijn tijd in het creëren van een centrum voor jongeren’, zegt hij vol overtuiging. Ik wil dat de jongeren vol overtuiging roepen: ‘Wij blijven hier’.
Ontwikkeling
En inderdaad verrijst in Garowe een mooi, groot en stevig gebouw van twee verdiepingen. Groot omdat Abdisalam verder denkt: ‘Over een paar jaar moet dit gebouw zelfvoorzienend zijn. We kunnen immers niet blijven fondswerven, het gebouw moet op eigen benen staan. Dit kan door ruimtes te verhuren aan bijvoorbeeld internationale organisaties en ook door een kantine in te richten die geld opbrengt. Om dit naast de activiteiten met en voor jongeren goed te kunnen organiseren hebben we gekozen voor een gebouw van twee verdiepingen. En dat zie je in deze regio niet veel! Garowe is weliswaar een stad maar geenszins vergelijkbaar met een stad bij ons in Nederland. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig asfaltwegen, er zijn nog zoveel ontwikkelingskansen. En dat is precies de bedoeling’, zegt Abdisalam krachtig: ‘Ontwikkeling in dit relatief rustige deel van Somalië: de deelstaat Puntland, zodat er voor jongeren een toekomst is’, zegt Abdisalam.
Financiering
Somaliërs van overal hebben samen voor twintigduizend dollar de grond aangekocht. Daarnaast is het Kaalo Nederland gelukt om met steun van Wilde Ganzen ruim honderdduizend euro te verwerven. We hopen van harte dat het lukt om het gebouw snel af te bouwen en in de eerste helft van 2017 de mooie deuren voor de jongeren te openen.
Wies Kalsbeek
Dit verhaal is op 7 maart 2017 gepubliceerd op de websites: betoniek en cementonline.